Khamis, 9 Julai 2009

Ole-oleh Daripada Kak Tie

Setelah sekian lama mengidam tempoyak, akhirnya 7/7/09 baru-baru ni dapat juga merasa...Pada mulanya suami berusaha juga mencari sekitar Labuan ni, tapi rasa tempoyak sini tak sekawww tempoyak dari kampung..mungkin ada campuran lain, menyebabkan rasanya tak macam tempoyak pun...rupa je sama...

semasa suami berkursus di KL baru2 ni, minta tolong dia cari lagi sekitar Bukit Bintang tu, ada ke? mmg lah susah nak cari, sian suami puas pusing2 tapi takde orang jual tempoyak, kalau ada pun 2 org Cina yg jual buah durian, tapi nak bawa macamana? bukan boleh bawa naik flight pun...

akhirnya ayah cadangkan minta tolong dengan adik aku ni, dia duk Subang, aku pun sms minta tolong dia cari dan bagi pada suami, mmg menghampakan sebab dia kata susah nak ke tempat suami dan jauh katanya...tak pelah aku pun tak mahu menyusahkan orang...kalau mije atau wani takde aral mmg diaorang akan datang bawa macam2 nih...tapi tak pelah..mungkin takde rezeki, tunggu balik cuti bulan 8 nanti la nampaknya baru dpt merasa...

akhirnya bila suami balik dr KL, makin membuak2 nafsu makan aku ni nak merasa tempoyak, walaupun sedikit jadilah...hehe..teruk kan orang mengidam. suami cdgkan aku minta tolong mije beli buah durian dan minta tolong kak tie buat tempoyak, tapi memandangkan banyak sgt urusannya, aku terus je tanya kak tie, ada tak tempoyak? dia ckp, adalah sikit, aku pun terus minta tolong poskan ke sini walau sikit pun jadilah...

7/7/09 jam 3 lebih bungkusan dr kuantan sampai ke pejabat sekolah aku, kawan telefon memberitahu satu pejabat tunggu aku buka bungkusan ni sbb bau durian amatlah kuat...aku pelik jugak, takkan lah bau tempoyak boleh tembus ni? dan akhirnya, bukan setakat sebalang tempoyak yang diposkan oleh kak tie, tapi buah durian (yang dah dikopek), rambutan, langsat, manggis, keropok keping, sumi untuk aisyah dan aneka biskut..alahai kak tie, kat sini pun ada sumi dan biskut tu...susah2 je pos ke sini..mesti bayaran posnya mahal kan?

kuat baunya sbb ada buah durian sekali...balik ke rumah suruh suami angkat bungkusan masuk ke rumah, kan aku tak boleh angkat barang2 berat...tak sabo nak menjamah oleh-oleh ni...apa lagi terus pulun apa yg ada, bagi bibik sikit dan aku terus makan dengan sepuas-puasnya...

sehingga ke hari ini, buah durian masih ada, walaupun rasanya agak2 masam tapi jadilah dapat merasa..nak harapkan buah2 di labuan, lambat la lagi...dua hari dah makan tempoyak, sampai boyot benar perut aku ni lepas makan, nak bangun pun susah...heheh...



terima kasih kak tie, dikaulah kakak ipar yang terbaik di dunia nih....hehehe

** petang ni hubby ajak gi cari budu pulak, budu dah kehabisan stok...hehe...

nota ummi:

7/7/09 - hari lahir azwan, anak kak tie yang paling sulung...selamat hari lahir wan yang ke 14... dah besar anak buah aku ni...

8/7/09 - hari lahir aku ke 31...suami orang pertama ucap selamat hari lahir, tapi mana hadiahnya bang???

9/7/09 - hari lahir adik amry, adik bongsuku yang ke 16. moga dia makin kurus...jangan makan banyak dik yer...

3 ulasan:

zalmarjan berkata...

sedapnya buah

syayassir berkata...

alalala,
siannya tak dapat tempoyak...
nanti balik sini, meh lah datang umah..
kita masak gulai tempoyak ikan patin.. :P

Dewi Aja berkata...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)