Selasa, 9 September 2008

Cara Nak Bina Blog

Ini adalah P&P untuk pelajar-pelajar ustazah yang berminat nak bina blog...senang ajer...
1. Pergi ke website blog : www.blogger.com/start
2. Klik 'create your blog now' (yang ada arrow merah tuh)
3. Isi semua detail yang diperlukan (nama, password dll) kemudian, klik 'continue'
4. isi lagi yang diorang nak.. (blog _title_ tu tulis tajuk untuk blog anda), pada bahagian address tu pilih lah apa2 nama sebagai alamat blog anda. untuk cek samada dah exist, kena klik 'check availability' dulu.. bila dah available boleh la anda guna address yg anda pilih tu, baru la boleh guna..
5. Klik 'continue'
6. Pilih template.. ustazah cadangkan pilih colour hitam supaya nampak exclusive hehe...kalau dah suka, klik di 'dot' kat template tu dan tekan 'continue'
7. Klik 'start blogging'. kemudian akan terpapar 'posting' > 'Create'.
8. Di sini, _title_ tu akan jadi tajuk post anda. kemudian kalau nak taip cerita taip lah di bawahnya...
9. Untuk menambah / meletakkan gambar2 anda hanya tekan kat ikon atas tu...macam tu jugak kalau nak edit tulisan ke apa ker...hehe
9. bila dah habis bercerita...tekan pada preview di bhgn atas sebelah kanan untuk tengok keadaannya sebelum publish...kalau dah puas hati...
10. tekan 'publish post'
10. baru lah 'view blog'

sedia utk dihidangkan!!! ish macam buat kuih pulak kan?


selamat blogging utk anak2 murid ustazah...dan kawan2 yang belum ada blog dan berminat utk memiliki blog sendiri scr percuma...

2 ulasan:

sya berkata...

amboi, pandainya ustazah.. :) yuzie umur berapa ye? selamba je panggil yuzie, entah2 kena panggil kak yuzie.. hehehe

zie1978 berkata...

umur dah 30 thn...tua doh saya nih..